Kurkuma není pouze další obyčejné koření dochucující jídla. Umí toho totiž mnohem víc. Již před mnoha staletími si jí lidé totiž cenili coby přírodního prostředku zlepšujícího zdraví. Její domovinou je Indie, kde je dodnes velmi oblíbeným kořením. Dnes již ale nalézá uplatnění nejen v indické kuchyni, zbožňují ji lidé po celém světě. Nejvíce ji to ale stále sluší v orientální kuchyni, kde exotický nádech šafránu a kari prostě skvěle chutná. Vzhledem je velice podobná zázvoru, s nímž také patří do stejné skupiny z botanického hlediska vzato.
Pokud se snažíte zhubnout, rozhodně by ve vašem redukčním jídelníčku neměla chybět. Zmírňuje totiž pocit hladu, snižuje chuť k jídlu, pomáhá spalovat tuky a urychluje metabolické procesy v těle. Je silným antioxidantem, který bojuje proti volným radikálům, známkám stárnutí, působí protizánětlivě a antisepticky. Dále posiluje imunitu, pomáhá regenerovat střevní mikroflóru a má silné detoxikační účinky, což je přesně to, čím přispívá snižování hmotnosti.
Kurkuma neboli indický šafrán, jak jí bývá přezdíváno, je velmi aromatická, což se ještě více umocňuje sušením oddenků rostliny kurkumovníku dlouhého. Použít ji samozřejmě lze i v čerstvém stavu, u nás se ale spíše setkáme právě se sušenou podobou sytě žlutooranžové barvy. Nejúčinnější složkou je kurkumin, který také dodává tomuto koření zbarvení. A nejen jemu. Kurkuma je totiž jednou ze složek koření, z nichž je tolik známá směs kari koření.
Dalším označením pro toto koření je zlatý zázrak. Důvodem je její složení – obsahuje důležité vitamíny a minerály, které jsou nezbytné k normální funkci lidského těla. Kromě nich zde najdeme další bonus – látky přispívající k pomalejšímu růstu tukových buněk, což následně vede ke snižování hmotnosti. K lepšímu rozpouštění prospěšných látek je třeba do stravy zároveň s tímto kořením přidat také tuk, který zajistí lepší vstřebávání do těla. Zastoupení v redukčním jídelníčku je tedy velice opodstatněné.